tisdag 17 november 2009

Emaljskyltarna: Rasmus Snabb, Klingberg, Münder-Email

"Email" är inte alltid något man sänder per Internet. Jag packade in det i plast och checkade in alltihop på flyget, tungt som det var. Jag talar om skyltarna gjorda av Münder-Email, där "Email" är det tyska stavningssättet för emalj.

Här ser vi skylten som pryder Arkivet.


Första steget var att be Furuvik-logomakaren Rasmus Snabb rita skyltar med fonten Kolo. En skylt var för Furuvik, Arkivet, Gästhuset och Sigurdskällaren.

Andra steget var att hitta ett ställe som kan "skriva ut" skyltarna på emaljskyltar. Materialet är detsamma som på tyska gatuskyltar ("Liebherrstr." var en förebild), och färgen densamma som på ortsskyltar vid infarter på bebyggt område, såsom "Schwarzenbek".

Skyltstället jag fann här i München, med Kirstens hjälp, heter Gravieranstalt Frank Klingberg (Gravuren, Schilder, Stempel; Rumfordstr. 21, 80469 München, Tel.: +49 89 22 12 61 -- mejl klingberg.gravuren@t-online.de). De anlitade i sin tur en leverantör vid namn Münder-Email GmbH (Vera Böker, In der Masch 13, 31867 Pohle; Tel. +49-5043-973660; me.vb@muender-email.de, http://www.muender-email.de). Och bra blev det, även om det tog sina modiga veckor. Här är skyltarna fotograferade på golvet i mitt arbetsrum i München:Den röda ringen nedan visar var skylten är uppsatt på gästhuset.Och samma med röda ringen på arkivet:


Arkivets och gästhusets skyltar är belysta ...

... och LED-lampan ovanför dem lyser så starkt att den ger en viss dämpad utebelysning i sig själv.

Sigurdskällarens skylt förgyller fasaden.


Furuvik-skylten var ursprungligen tänkt till porten vid vägen, men dels var porten inte klar i somras och dels tyckte jag att skylten passar på fasaden ned mot Framnäs. Så här ser den ut på riktigt nära håll:

Och på litet längre håll:

Och på långt håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar