tisdag 5 januari 2010

Hur hänga upp kanote(r)n(a) i Bilkapellet?

Jag skulle behöva hjälp i form av råd av erfarna kanotister om hur jag skall förvara min(a) ännu inte köpta kanot(er) i Bilkapellet.

Jag tänker mig en enmanskajak och en tvåmanskajak.Kraven är följande:

 1. Upphängandet skall vara tillräckligt enkelt och bekvämt för att jag skall idas göra det efter varje paddling

 2. Upphängandet av enmanskajaken skall vid behov lyckas ensam (en person)

 3. Kanoterna skall inte skrapas


För att möjliggöra kommentering har jag tagit några fotografier och skrivit texter på dem.

 1. VÄSTER är en vägg, ca. 4,5 m bred, med plats ovanför ett lysrör

 2. SÖDER är en annan vägg, som är 4,5 m bred ovanför ett lysrör men 9 m bred om man går under lysrören (varvid kajaken lutar synligt mot ribbväggen)

 3. BRANDVÄGG är en tredje vägg, också 4,5 m bred, som jag gärna håller "obruten" dvs. i ett sammanhängande vitt område som är enkelt att PhotoShop-eliminera (om man tar bilder av objekt eller personer framför det)

 4. OVANPÅ är ett område ovanför takstolarna (och lysrören), där det finns hur mycket plats som helst

 5. L-BORD är ett ännu obyggt, stabilt bord på ca 70-80 cm höjd, som går längs väggarna SÖDER och VÄSTER men inte BRANDVÄGG


Min teori är att bägge kajakerna bör förvaras OVANPÅ och tas upp enligt följande recept:

 1. Lyft upp kanoten på L-bordet

 2. Klättra själv upp på L-bordet

 3. Lyft ena (bakre) ändan av kanoten på en 60 cm lång utstående pinne på ca. 180 cm höjd

 4. Lyft andra (främre) ändan av kanoten upp på takstolarna (OVANPÅ)

 5. Ta tag i kanotens bakre ända igen och skuffa den framåt, över takstolarna

 6. Då kanoten är ända framme, sväng den upp-och-ned (det kunde jag inte göra tidigare eftersom kapellet då inte hade gått över takstolarna)


För att möjliggöra detta måste takstolarna ovanpåifrån vara beklädda med något mjukt (tyg, gummi, skumgummi) som

 • dels tål att vara ute (där det blir litet fuktigt),

 • dels är tillräckligt halt så att man skall kunna skuffa längs det,

 • dels tillräckligt mjukt för att det inte skall skrapa kanoten


Jag tror det här gör att kanoten hålls torrt och bra förvarad ända över vintern. Dessutom är den ordentligt utom åsyn (dvs den skymmer inte ens några lysrör).

Frågor:

 1. Rätt tänkt, eller finns det bättre förslag?

 2. Skall jag låta göra någotslags V-formad ställning på takstolarna? (Jag tror inte det, eftersom det då är svårare att flytta upp den andra av flera kanoter)

 3. Behövs dendär 60 cm-pinnen, dvs underlättar den lyftandet?

 4. Med vilket material gör man takställningarna uppifrån mjukare?


Orsaken att jag behöver svar mitt i smällkalla vintern är att de som bygger garaget också har lovat bygga en kajakhylla och därför måste jag specificera för dem vad jag vill ha!

Ymnigt med bilder nedan!

Så här ser förrådet bakom BRANDVÄGGen ut:
2 kommentarer:

 1. Eftersom du ännu inte införskaffat kajakerna vet vi inte vilka mått de har. T.ex. enmanskajaker finns från ca fyra meter uppåt. Men om vi tänker oss att du skaffar "riktiga" långfärdskajaker får du räkna med (närmare) 5,50 m för en enmanskajak och t.o.m. över sex meter för en tvåmannare. Nu inställer sig frågan: var ryms dessa?

  Väster och brandvägg kan vi genast räkna ut, men söder och ovanpå räcker väl till. Du hade själv siktat in dig på alternativet ovanpå. Några geometriska tankar och allmänt resonemang:

  Takstolarna verkar sitta rätt tätt (en meters mellanrum?). Tror du vår vän Pythagoras lyckas baxa upp en kajak mellan takstolarna utan att den ena ända tar i taket? Betänk härvidlag, att kajaken ingalunda är ett endimensionellt objekt utan har en anseelig höjd och bredd. Hur kan den vinklas mellan takstolarna?

  Bilderna visar ej gaveln; måhända det går att skjuta in kajakerna den vägen? Det kräver antagligen någon form av plattform och är kanske något opraktiskt, men bara som tanke.

  Du är runnist och inte styrkist. Tror du att du pallar för att baxa upp en 35 kg tvåmanskajak mellan takstolarna? Det är antagligen jobbigare än att löpa marathon under fyra timmar :-)

  Mina synpunkter skall inte tas som kritik av dina planer; jag försöker blott ge alternativa synpunkter på alternativet ovanpå.

  Flera kajakklubbar placerar kajakerna på tvenne "armar" som sticker ut från väggen. Sådana kan rentav köpas av t.ex. Björn Lehtinen på Bear&Water och Juhani Holmi på Welhonpesä. I sin förnämligaste inkarnation kan de fällas ihop alternativt tas bort då kajaken är annorstädes (om Kirsten till äventyrs tycker att de förfular huset.)

  Dylika hållare kunde monteras på den extenderade södra väggen. Du skulle antagligen ha rum för bägge kajakerna ovanför L-bordet. Alternativt kunde du låta den tunga tandemkajaken härbärgera under bordet. Nackdelen är att kajakerna syns ut på gårdstunet.

  Hoppas dessa lösryckta tankar är till någon nytta då du planerar ditt kajakskjul. Har du för övrigt redan siktat in dig på någon speciell kajakmodell?

  Grüße, Sverre

  SvaraRadera
 2. Sverre, utmärkt, tackar!

  Slutsatser:

  1. Under bordet är bra för den längsta kanoten. Armar, jepp.
  2. Kanske jag kunde skaffa en kort kanot, specsad så den ryms på VÄSTER-väggen. Tål att tänka på.
  3. Farbror Pythagoras kanske kan baxa en liten kajak upp på takstolarna, och mest till vintern. Gaveln är ogenomtränglig (den skymtar fram bakom ordet "OVANPÅ" i bild 6 av 8). Och bordet duger säkert även som vinterförvar av den tilltänkta långa kajaken.
  4. Vilka kajaker jag skall köpa får återstå att se! Ett angenämt problem. Var börjar man surfa? Bear & Water? Där åskådliggörs säkert också kajakernas icke-endimensionalitet.

  Kaj

  SvaraRadera