söndag 8 mars 2009

Arkivkapellet blir ett arbetets tempel

Jag var i Nagu förra veckoslutet men har först detta veckoslut hunnit börja bearbeta bilderna för webben. Och ett av de största glädjeämnena är arkivet. Det blir ett arbetets tempel, i ordets bästa bemärkelse. Så här såg det ut i söndags 1.3.2009:

Så här skall det bli att se ut, om man vrider huvudet en liten aning till höger, då det är möblerat:

Huvudtankarna är följande:

 1. Alla väggar (utom den med dörren) har en 60 cm bred avställningsyta på 75 cm höjd.

 2. På samma 75 cm höjd är även dörrväggens fönster och själva dörrarnas fönster, samt skrivbordet.

 3. Skrivbordet är i mitten av rummet, rakt under pyramiden. 

 4. Avställningsytan används dels för sådana apparater som är permanent framme, såsom skrivare och skanner, och dels uttryckligen som avställnings- och sorteringsyta för de många mapparna, eller för portföljen och/eller ryggsäcken.

 5. På väggarna vid sidan om skrivbordet finns det två mapphyllor under avställningsytan

 6. På väggen bakom skrivbordet har avställningsytan ingenting under sig. Därigenom kan denna yta också tjäna som ett extra skrivbord. Och under det kan man ha ett litet kylskåp med nödproviant för den arbetande personen.

 7. Avställningsytorna, hyllorna och fönsterbrädena snickras av oljat bokträ och påbörjas i mitten av maj, då arkivhuset i övrigt skall stå färdigt.

 8. På väggen till vänster om skrivbordet finns nitton stycken 80 cm breda vägghyllor, fem bredvid varandra, fyra ovanför varandra (utom i mitten där man klättrar upp på loftet). Det här är 15,2 hyllmeter. Nedersta hyllan är 25 cm hög, för böcker, och börjar efter en 70 cm paus från avställningsytan (alltså på höjd 145 cm). De övre hyllorna har furstliga 39 cm hyllmellanrum, när de flesta A4-mappar faktiskt är bara 32 cm höga. 

 9. På väggen till höger om skrivbordet finns sexton stycken 80 cm breda vägghyllor, eftersom det i mitten finns ett fönster. Här tillkommer alltså 12,8 hyllmeter. 

 10. Väggarna är vita, "Beach house style" sa Aaro. Vita vågräta bräden.

 11. Taket är av vitmålad pärlspontpanel, liksom i stora huset.


Det här måste jag ännu kontrollera med Jocke Enckell och Aivar Joonas:

 1. Eluttagen måste antingen vara just ovanför avställningsytan, eller så måste vi låta borra/såga runda hål i avställningsytan, genom vilka kabeln kan ledas ned under avställningsytan till stöpslarna under bordet.

 2. Arkivet skall ha internetkabel, så att det finns en skild wifistation i rummet (exempelvis på den övre hyllan under avställningsytan, i ett hörn så det inte syns och stör.

 3. Ett eluttag bör vara inbyggt i golvet, under skrivbordet, så det inte går en onödig strömkabel på golvet till bordet.

 4. Avställningsytan borde vara så solid att en 80 kg tung person kan sätta sig på den utan att den brakar. Eller är det önsketänkande?

 5. Golvet är av ekparkett, eller hur? Och ingen "sidus" under pyramiden (för besvärligt, för dyrt, onödigt), eller hur Aaro?

 6. Även loftena (utrymmena på andra våningen) har ekparkett, eller hur?


Här kommer litet ytterligare Aarobilder, och sedan några fotografier från 1.3.2009.


Här framgår arkivets placering i förhållande till stora huset:


... och från arkivet mot huset sett:

Titt ut genom (den blivande) dörren till arkivet, mot huset:


Arkivet rakt framifrån:


Nu står fotografen till höger om skrivbordet:


Pyramidtaket:


Nu står fotografen till höger om ingången till arkivet:


Så här ser loftena ut nu:

... och så här blir de att se ut då de är färdiga:

1 kommentar:

 1. [...] också fritiden. Fotograferar du? Bestiger du berg? Renoverar du hus? Springer du maraton? Författar du snapsvisor? Då vill du säkert dela med dig av dina [...]

  SvaraRadera