söndag 15 mars 2009

Trädgården: Fin plan, men attan så dyr

Hittills har jag låtit arkitekt Aaro Söderlund planera trädgård tillsammans med T:mi Havupihas Jukka Uotila. Och en bra plan har de gjort. Men milda tider så dyrt.

De allmänna utgångspunkterna för Furuviks trädgårdsplan har varit följande:

 1. fler helt vågräta ytor ger mera nytta och glädje av trädgården

 2. ytmaterialen skall vara snygga (estetiska, vilsamma för ögat) att se på

 3. trädgården skall vara funktionella (inte dra in sand; bjuda in till vistelse)

 4. vattendräneringen skall vara funktionell (vattnet skall rinna bort från byggnaderna)

 5. levande växter skall vara lättskötta och inte kräva en stor del av Furuvik-vistelsetiden


och specifikt har vi planerat följande områden

 1. Kullerstenskrans runt husen: Direkt runt stora huset samt bakom arkivet, gästhuset och bilplatsen läggs 10 cm stora runda kullerstenar på ett 50 cm brett område. Avsikten är att hålla området torrt (inga växter) och snyggt.

 2. Välkommen-gården: Rakt framför huset, på den soliga södra sidan, har det ofta hittills stått bilar och cyklar. Det skall där inte göra längre. Planen utgår här ifrån
  (i) att vi tar bort slambrunnarna som Bisa-Pekka brukat tömma
  (ii) att vi jämnar till planen och gör den helt vågrät
  (iii) att vi lägger på skiffersten, totalt hela 640 kvadratmeter tillsammans med övriga områden direkt runt huset (modell "Alta", tjocklek: 20-30 mm) -- materialet "rompox" mellan stenarna släpper igenom vatten
  (iv) att man skall kunna spela pingis där 

 3. Bilgården: Gästbilar och cyklar hålls på ett skilt parkeringsplatsområde, ännu snäppet söder om Välkommen-gården. Yta 240 kvadratmeter. Material: Konstgjord betongsten Benders "Labyrint Antik" som ser ut som natursten. Bilgården och Välkommen-gården avgränsas av en häck (Cotonaster lucidus) eventuellt med stenstolpar i, så att bilchaufförer förstår att inte köra till Välkommen-gården. Eventuell tung transport (Vahalahti, Saarinen, Bisa-Pekka) kommer inte ens fram till Välkommen-gården, vars snöskottning måste ske för hand

 4. Cykelstället är en liten L-formad byggnad i sydöstra hörnet av bilgården, där husets egna och gästernas cyklar placeras. Cykelställets placering är avsedd att vara så bekväm och uppenbar, att husvärden inte ens skall behöva informera gästerna om var de skall lägga sina cyklar.

 5. Halvcirkelplanen framför trappan, alltså väster om huset, är enhetligt förbunden med Välkommen-gården och har samma ytmaterial. Här lägger sig en trött Sellmo Runt-löpare efter förrättat värv. Här flaggas det också, både för gästerna och fosterlandet. Ett av den runda trappans trappsteg sjunker under det höjda planet, men själva trappan förblir ett bra ställe att ta gruppbilder av gäster.  

 6. Gräsmattan framför (västerom) halvcirkelplanen är C-formad, och i första hand dekorativ. Denna gräsmatta höjs till samma höjd som planen runt huset.

 7. Spelplanen bakom (norr om) huset är en gräsmatta avsedd för vistelse och moderat kroppskultur, typ badminton. Även denna höjs så att den är vågrät. Mellan spelplanen och kullerstenskransen runt huset finns en 120 cm bred gång i skiffersten, och denna gång sluttar nedåt så att man kan fortsätta att använda luckorna som leder till utrymmet under huset. För fotboll spelad av över åttaåringar är området inte tillräckligt stort eller tillräckligt avlägset från fönsterglas, så denna ålderskategori uppmanas ta sig till Nagu sportplan (på kanske 700 meters avstånd västerut).

 8. Övre terrassen direkt österom huset har morgonsol men skugga på eftermiddagen. Övre terrassen måste mot nedre terrassen och pergolan (riktning österut) avgränsas av ett staket, så att inte småbarn och andra drullar dräller 180 cm ned och slår sig. Här kan man välja att dricka en öl. Man kan också samlas här inför fest, där en festtalare eller sångledare står på den nya stentrappan som skall leda upp till nedre balkongen. 

 9. Vertikala murar i sten, 180 cm högt, 110 kvadratmeter. Havupiha föreslår skiffersten från Orivesi, modell "Neva". Jag umgås med tanken på ljusare och billigare estnisk kalksten, som i århundraden skeppats över Finska viken som ballast. 

 10. Nedre terrassen skall mestadels täckas av gräs. På gräset kan småbarn och hundar springa och tjoa, samt barnvagnar parkeras, främst då sådana hörandes till festpubliken i pergolan. 

 11. Pergolan är det huvudsakliga området där man kan dricka snaps och äta utemiddag vid ett 660 cm långt långbord som består av fyra Biergartenbord, vilka totalt rymmer upp till 38 personer. Pergola är latin och betyder lövgång. Svenska Wikipedia har en korthuggen definition enligt vilken pergonlan "är en lövgång i form av dubbla rader av fristående stöd med av klängväxter övervuxet lövverk. Pergola kan även syfta på en i modern arkitektur täckt gång med mycket smala och spatiöst placerade stöd." Den tyska är (som vanligt) mer omfattande.

 12. Ölterrassen framför Sigurdskällaren är ett litet udda område som jag inte vet vad det behövs till. Det är snarast överblivet. Men något måste det finnas rakt framför Sigurdskällaren, och kanske man kan sitta utomhus där och dricka öl -- kantänka om damer och herrar vill sitta på skilda orter och skvallra om varandra.

 13. Gästhusterrassen framför gästhuset är också udda och överblivet. Vet inte riktigt vad det skall behövas till.

 14. Planen framför arkivet är bara ett sätt att komma till arkivet. Kanske också ett utrymme för fotografering, eftersom jag tänkt använda området under taket till arkivet till "fotostudio" för utomhusbruk, med naturljus.

 15. Runt trädgården återställs skadad mark med färsk ytmark, från Lappland. Havupiha kallar det för "kuntta" (kommun på finska, men med två t). Sådant påstår Havupiha att vi behöver 580 kvadratmeter av.

 16. Staketet markerar tomtgränsen och är rött.

 17. Porten vid ingången är "hålet" i staketet. Den blir majestätiska 3 m hög för att Bisa-Pekka, Vahalahti och Saarinen skall rymmas in (exempelvis för att skyffla snö). 


Nuvarande plan är följande:

 1. I år, 2009, höjer vi marken och jämnar den. Vi bygger fundament i betong som skall hålla jorden på plats. Vi låter dra elledningar som möjliggör belysningen. Vi gör kullerstenskransarna runt husen, staketet och porten. Vi bygger också pergolan och cykelstället, om det går utan att det blir dubbelarbete 2010. 

 2. Nästa år, 2010, beklär vi ytorna med sten. Då hinner marken sätta sig och bli jämnare. Och vi hinner fundera på rätta sorters sten, samt begära in billigare offerter. Vi hinner också vänja oss vid den nya tredimensionaliteten. Också husets nya stentrappa byggs först 2010.


Aktuella frågor är dessa:

 1. Vilkendera året skall vi lägga gräsmattorna? Hellre 2009, (i) så blir det färdigt tidigare och (ii) så vet vi bättre huruvida exempelvis ölterrassen och gästhusterrassen också borde bli i gräs och inte sten.

 2. Hur ser alla dessa planerade buskar och växter ut, och vad heter de på svenska? Havupiha har säkert bra förslag, men bara latin och finska och inga bilder. Uppdatering: Ha! Nu har jag guglat fram texter på svenska nedan.

 3. Är buskarna och växterna faktiskt lättskötta och snygga också om fem år? Det vet inte jag, även om jag skulle veta vad de heter och hur de ser ut då de planteras. 


Klick på bilden och sedan på förstoringsglaset så ser du bilden i högupplösning (1065 x 1260, 1,5 MB)

Barrträd och -buskar
TabFAGul pelargran12 Taxus bacc. 'Fastigiata Aurea' pylväsmarjakuusi
ThDaDansk klotthuja8 Thuja occ. 'Danica' kääpiöpallotuija 30-40cm
PipuBergtall / kryptall23 Pinus mugo 'Pumilio' kääpiövuorimänty 30-40cm
JucoSEn (”Träd-en”)12 Juniperus comm. 'Suecica' pilarikataja 80-100cm
ThGloKlotthuja3 Thuja occ. 'Globosa' pallotuija 40-50cm
PisyTall1 Pinus sylvestris mänty kasvava
ThYRGul pyramidthuja3 Thuja occ. 'Yellow Ribbon' kultatuija 100-125cm
Buskar
RoPlMidsommarros18 Rosa pimpinellifolia 'Plena' juhannusruusu astiataimi
RiglKrypmåbär / krypribs23 Ribes glandulosum lamoherukka astiataimi
SpbeBjörkspirea28 Spiraea betulifolia koivuangervo astiataimi
ColuHäckoxbär78 Cotoneaster lucidus kiiltotuhkapensas astiataimi
SpjGGuldspirea36 Spiraea jap. 'Goldflame* keltalehtiangervo astiataimi
Lövträd
MapuÄppelträd3 Malus 'punakaneli' omenapuu 125-150cm
SoauRönn5 Sorbus aucuparia kotipihlaja 125-150cm
MaRoyPurpurapel3 Malus 'Royalthy' koristeomenapuu 125-150cm
PrVaKörsbär3 Prunus 'Varjomorelli' kirsikka 125-150cm
QurfPelarek / pyramidek2 Quercus robur 'Fastigiata' pylvästammi 250-300cm
Rhododendron
RhGrRhododendron9 Rhododendron cat.'Grandiflora' puistoalppiruusu 40-50cm
RhNZRhododendron16Rhododendron catawb. 'Nova Zembla' alppiruusu pun.40-50cm
RhAlRhododendron17 Rhododendron catawb. 'Alba' valkoalppiruusu 40-50cm
Vinrankor
PaquKlättervildvin4 Parthenocissus quinquefolia imukärhivilliviini astiataimi
ViBeStaketdruva4 Vitis 'Beta' viiniköynnös astiataimi
Perenner
LigHiKlippstånds10 Ligularia 'Hietala' lapinnauhus perenna
RoaeKastanjerodgersia10 Rodgersia aesculifolia sormivaleangervo perenna


Havupihas växtförklaringar (samma sak som jag ovan försökt översätta; även har kan man klicka och klicka en gång till på förstoringsglaset):


Havupihas textförklaringar:


Skiffersten från Alta


Benders Labyrint Antik


Rompox Basalt ("kittet" mellan stenarna)


1 kommentar:

 1. Vi måste väl besöka Pergolan då, när den är färdig!

  I Träskända kör vi också med Tuija - kanske ren på söndag. Men det blir inte den gyllene/darling varianten utan nåt annat.

  SvaraRadera